Tips to Travel Solo

Waaat? Ga je alleen op reis?? Wat tof! En stoer! Dat je je niet laat tegenhouden je dromen na te jagen op het moment dat er even niemand beschikbaar is om met je mee te reizen. Of gewoon omdat je jezelf wil uitdagen het zelf te doen. En dat gaat je lukken! Heb je al een bestemming in je hoofd? Een stedentrip, een droomreis? Let’s go!
Ooooh maar wacht, je hebt het wel besloten, maar het is misschien toch wel een klein beetje spannend. Je wil wel zelf je reis plannen en per dag je eigen keuzes kunnen maken, maar om nou zomaar uit het vliegtuig te stappen en helemaal alleen op een onbewoond eiland te zitten…. Geen paniek! Met de volgende tips ga jij voorbereid op reis en voor je het weet heb jij onderweg je eerste vrienden gemaakt! Vrienden hebben in het buitenland kan trouwens ook nog eens heel gunstig zijn voor volgende solo-tripjes! 😉


Toeristische Trekpleisters

Bekijk bij het plannen van je reis goed de omgeving en plan waar je naartoe wil gaan. Alhoewel ik groot liefhebber ben van off-the-beaten-track reizen, zou ik als kersverse solo-reiziger toch kiezen voor de plaatsen waar veel toeristen komen. Zoek de bekendere plekken onder de reizigers op en je zult zien dat daar meer mensen alleen reizen. Maar ook als mensen met anderen samen reizen, reizigers vinden het vaak tof om reisverhalen uit te wisselen. Daar waar het in Nederland vreemd is tegen onbekenden te praten, is het onder backpackers heel normaal.

Slaap in een Hostel

Als je zeker wil weten dat er andere reizigers om je heen zijn… slaap in een hostel! Een hostel is bij uitstek de plek om reizende mensen te ontmoeten. Bekijk van tevoren online wat reviews, zodat je een indruk kunt krijgen van het hostel. Wel zo fijn om een rustig plekje te vinden, als je niet het type partyhostel bent. Ook fijn: er zijn vaak gemengde en gescheiden slaapzalen waar je uit kunt kiezen. Soms zijn er grote zalen en soms wat kleinere dorms, waar vaak juist het contact wat gemakkelijker loskomt. Een hostel is een smeltkroes van verschillende reizigers; studenten, stedentrippers, backpackers, ieder met een eigen bijzonder verhaal.

Sta open voor Anderen

Het leuke aan reizen is dat je hele leuke contacten kunt hebben met mensen waar je in eigen land wellicht straal aan voorbij zult lopen. Dat klinkt wat vreemd, maar tijdens het reizen heb je ineens een grote gemeenschappelijke deler met mensen die misschien helemaal je type niet zijn. En dat geeft op zo’n moment ook helemaal niet, want je ziet elkaar, na wellicht een paar uur of paar dagen samen optrekken, toch nooit weer! En deze ontmoetingen geven je soms ook een hele andere kijk op dingen waar je eerder niet voor open zou hebben gestaan.

Contact met Locals

Naast contact met andere reizigers, waardeer ik zelf tijdens reizen het contact met locals nog het meest. Je kunt zoveel van hen leren over de cultuur, het land, de gewoonten, de beste hotspots, noem maar op. Leer een paar woordjes in de locale taal, dat kan het ijs ook breken. Het eerste contact is gelegd en vaak vinden mensen het ook leuk om je wat bij te leren en zelf hun Engels te oefenen. Vraag eens naar hun eigen favoriete restaurant of vrijetijdsbesteding voor het weekend en je zult zien dat je met hele andere verhalen thuiskomt dan alleen de typische highlights van een stad. Je kunt natuurlijk ook overnachten bij locals. Zelfs als ze je niet gelijk meenemen langs alle highlights van de stad kunnen ze je wel mooie verhalen over de plaats vertellen. Ook het idee dat je altijd terug kunt gaan naar je gastgezin wanneer je je even ongemakkelijk voelt.

Early Bird

Begin je dag vroeg! Ontbijt met de locals, zij beginnen ook vroeg aan hun dag. Zorg dat je dag goed gevuld is. Maak een flinke wandeling of spring op je fiets naar die watervallen een dorp verderop. Dwaal door de straatjes van de stad en lunch uitgebreid, heel uitgebreid. Bezoek de mooiste stadsparken en meest interessante musea. Niet heel gek dat je aan het einde van de dag moe bent en genoegen neemt met een simpele maaltijd in je hostel. Zeker als je het ongemakkelijk vindt om alleen te dineren, ga je een rustige avond tegemoet in je hostel en sta je de volgende dag weer fris op voor nog zo’n actieve dag!

Neem geen Risico

Oké, je mag zeker in je eentje op dat vliegtuig stappen, ook al vindt je oud-tante Jet dat al een risico. En als je echt zo’n daredevil bent, moet je zeker met je parachuutje dat vliegtuig uitspringen, maar luister naar je gevoel. Je gevoel zit toch vaak goed! Als jij je ergens ongemakkelijk voelt, ga je weg, Je bent niemand daar iets verplicht, behalve jezelf. Als er door locals bijvoorbeeld wordt afgeraden ergens in het donker te lopen of in een bepaald gebied te komen, doe dat dan ook niet. Zij zeggen dit waarschijnlijk niet voor niets en zeker als reiziger alleen zou ik dergelijke gevaren niet opzoeken. Nogmaals, ik ben geen voorstander van de meest voor de hand liggende toeristische routes, maar het kan je helpen de veilige weg te kiezen en zo meer van je omgeving te zien. Neem de hop-on hop-off bus, bezoek toch even de wat drukkere in plaats van de afgelegen strandjes of boek een tourtje bij een reisbureautje of je hotel.

Genieten!

Na deze laatste reistips, die je bezorgde moeder je wellicht ook al had gegeven, rest mij vooral je heel veel geluk te wensen. Geluk ja, want geloof me, gelukkig zul je je voelen! De ultieme vrijheid, iedere overwinning na elke nieuwe stap die je hebt durven nemen, de rust, de mooie plekken die je gaat zien en inspirerende mensen die je zult ontmoeten…. mijn laatste advies is dan ook: durf te dromen en GENIET!

15 Responses to “Tips to Travel Solo

 • Goeie tipS1 Ik reis zelf ook al jaren solo, heerlijk vind ik het!

 • Ik hou er van om alleen te reizen. Heerlijk lekker je eigen ding doen en met niemand rekening hoeven houden. De lekkerste manier van reizen!

 • Goede tips.. zelf heb ik meerdere keren alleen gereisd en vond het echt fantastisch. Een perfecte manier om veel mensen te leren kennen!

 • Handige tips! Ik ben nog nooit alleen op reis geweest en zou het ergens wel eens willen proberen, gewoon om te kijken of ik het zou kunnen.

 • Goede tips. Zeker voorstander van contact met de locals en lekker vroeg opstaan! ’s Ochtends zijn de mooiste uurtjes.

 • Ik zou niet zo snel in mijn eentje een lange reis gaan maken, omdat een groot deel van mijn ‘reisgeluk’ wordt bepaald door de ervaringen te kunnen delen met mijn partner/beste vrienden. Maar ik ben al wel eens in mijn eentje een dag in Dublin en een dag in Praag geweest en dan is het inderdaad een gevoel van vrijheid om alleen met jezelf rekening te houden, en inderdaad sneller contact met de locals.

 • Heel tof dat je dat doet! Enjoy your freedom Sandra!

 • Tof dat jij dat ook gewoon doet, Lizzie! Het geeft inderdaad zoveel vrijheid!

 • Inderdaad! En het toffe is dat je er ook reisgezelschap en logeeradresjes elders op de wereld aan overhoudt.

 • Doen, Linda! Je kunt het! Kies voor een ‘makkelijk land’ om te beginnen. Ergens waar ze Engels spreken bijvoorbeeld en waar veel backpackers komen. Het brengt je zoveel!

 • Contact met locals maakt mijn reis ook echt af!

 • Dat snap ik heel goed! Ik deel mijn reisgeluk ook graag met een reisgenoot, of met iemand die ik ter plaatse ontmoet of anders via de digitale weg. Ik reis dus zeker ook graag samen, maar laat mijn reisgeluk er niet van afhangen als er even niemand mee kan.

 • Een heleboel goeie tips! Als ik kan kiezen, vind ik het toch leuker om een maatje mee te hebben om ervaringen te delen.

 • Reismaatjes zijn de beste! 🙂

 • Wat een fijne tips! Lijkt me heerlijk om eens te doen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *