Tibet

Hoofdstad: Lhasa
Officiële taal: Tibetaans en Chinees
Munteenheid: Yuan
GMT: +8

Tibet is in politieke en bestuurlijke zin een zogenoemde autonome regio van China. Tibet ligt in het Tibetaanse hoogland en grenst aan Nepal, Butan, Birma en India. Ondanks dat Tibet tot China behoort, wonen er voornamelijk Tibetanen met hun eigen taal en cultuur. De meeste Tibetanen zijn boeddhistisch en dat zie je veel terug in het land en de cultuur.

Klimaat & Beste reistijd

De beste reistijd voor Tibet is van mei tot oktober. Gedurende de zomermaanden lopen de temperaturen overdag flink op, maar koelt het in de avond en nacht af, soms wel tot het vriespunt. De winters in Tibet zijn erg koud.

Gezondheid

 • Het kraanwater in Tibet is niet drinkbaar.
 • Voor Tibet zijn er geen vaccinaties verplicht,
 • Verdiep je wel in medicijnen om hoogteziekte te voorkomen of verhelpen en neem paracetamol mee.
 • Accomodaties in Tibet zijn over het algemeen erg sober en niet altijd even hygiënisch.

Reisadvies

Tour Guide
Let op: het is verplicht om met een tour guide door Tibet te reizen. Heel erg jammer, maar het is verboden om er zonder begeleiding te reizen. Toen wij in 2013 door Tibet reisden was het zelfs verplicht om in een groep te reizen, nu mag het wel 'zelfstandig' , maar altijd in het bijzijn van een gids! Je zult dus je reis door Tibet bij een organisatie moeten boeken.

Visum
Let op: je hebt niet alleen een visum voor China, maar ook een permit voor Tibet nodig, wil je naar Tibet reizen!
Het makkelijkst is om dit via je reisorganisatie te regelen. De aanvraag duurt wat langer, er zijn wat documenten nodig, dus plan je reis op tijd!

Daila Lama
Let op: neem geen afbeeldingen mee van de Daila Lama en spreek niet over hem. De Daila Lama was geestelijk leider en heerser van voormalig onafhankelijk Tibet. Tibet is in 1950 ingenomen door China, waarop de Daila Lama is gevlucht naar India. Dit onderwerp en ieder ander politiek onderwerp ligt erg gevoelig en is niet bespreekbaar in Tibet. Je kunt je gids in de problemen brengen als je over het onderwerp begint, dus doe het niet! Neem daarnaast ook geen reisgids mee waar de Daila Lama in wordt genoemd. Wanneer op het vliegveld een boek wordt gezien in de scan, zullen ze het controleren. Als de Daila Lama in het boek vermeld wordt, zal je reisgids je afgenomen worden.

Boeddhistische Monniken 

Mijn favorieten

Uiteraard was het bezoek aan het Mount Everest Basecamp letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt tijdens deze fantastische reis, maar ik heb ook genoten van alle vergezichten, de bergen en de kleurrijke tempels en monniken. Het bezoek aan de monniken tijdens hun debat is zeer indrukwekkend.

Wat voor mij persoonlijk deze reis zo mogelijk nog specialer heeft gemaakt is het bezoek aan twee instellingen voor kinderen met een visuele beperking. In mijn dagelijks werk geef ik taal- en brailletraining in een revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden. De reisleiding heeft het voor mij mogelijk gemaakt om een kleine blindenschool in Lhasa te bezoeken en ook een rondleiding te regelen op een groter opleidingscentrum en dagbesteding (ook voor deze doelgroep) buiten de hoofdstad. De tourguide en chauffeur gingen mee tijdens de rondleiding en waren al net zo onder de indruk als ik. Toen wij terug reden naar Lhasa, waar de rest van de groep was, gaven zij aan de volgende keren kleren en spullen mee te nemen voor de kinderen. Geweldig!

Potala Palace, Lhasa

When I go back...

We zijn inmiddels een heel aantal jaar verder. Ik ben zo benieuwd hoe Tibet zich heeft kunnen ontwikkelen in de afgelopen jaren. Daar waar Tibet constant onder druk staat van China, helpen de Chinese ontwikkelingen ook aan een toestroom van toerisme. Toch hoop ik dat de Tibetanen met de jaren meer vrijheid zullen krijgen.

Als ik terug ga dan zou ik de tijd nemen om te genieten van de prachtige natuur, de mensen en hun mooie cultuur beter willen leren kennen en zeker terug willen gaan naar het blindenschooltje. Misschien een tijdje engels en (engels) braille onderwijzen. 😉

2 Responses to “Tibet

 • Hallo Tynke,
  Ook ik heb deze landen bezocht.
  China in 1994, wat een ervaring! Ben zowel in de steden geweest maar ook op het platteland in het zuid-westen, zo’n aparte bijzondere wereld, zo anders dan de westerlijke wereld waarin wij leven. Wat heb ik me verwonderd (en gelachen) over de bijzondere manier waarop de chinezen leven.
  In 1999 heb ik Tibet bezochten dat heeft mijn hard gestolen, zo puur, zo prachtig! Nooit zal ik vergeten wat ik op een klein bootje heb gezien waar ook een tibetaans gezin met meerdere kinderen waaronder een jonge baby aanwezig was: Wij hebben speciale babyvoeding die we onze baby’s kunnen geven maar deze vader die zijn jonge kind liefdevol onder zijn jas warm hield had voedsel dat hij eerst zelf voorkauwde en het dan aan zijn jongste in de mond door gaf ( denk aan vogeltjes). Ik vond het zo vertederend. Voor Tibet heb ik een zwak en (eerlijk is eerlijk) ik vervloek de chinezen die vinden dat ze daar heer en meester moeten zijn.
  Ik gun de tibetanen een vrij land en hoop dat de Daila lama terug mag keren in zij eigen land.

 • Wat een prachtige herinneringen, Marja! Leuk dat je ze deelt! Ik ben zo benieuwd hoe het daar is als we 20 jaar verder zijn (voor jou dus nu al!). We gunnen ze inderdaad de vrijheid van de wereld en ik gun de wereld een vrij Tibet!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *