New York

img_4911Dat we in Amerika goed, lekker en veel kunnen eten, dat weten we allemaal. Ik ben echter in New York om een marathon te lopen, dus een beetje gezond eten vind ik wel fijn in de dagen daar voorafgaand. Veel tijd om op zoek te gaan naar healthy hotspots heb ik echter niet omdat alles in het teken staat van de marathon. 

Gelukkig is er op iedere straathoek een keten te vinden en voegen zich daar ook steeds meer gezonde opties tussen. Dus heb je net als ik weinig tijd, maar wil je deze wel gezond doorkomen? Check dan de volgende tips!

img_4767
Wandelen, fietsen en hardlopen
Er is zoveel te zien en te doen in New York en de afstanden zijn groot in zo'n enorme stad. Je kunt er uren dwalen door de straten, eindeloos veel trappen beklimmen en wandelen door de prachtige parken. Ook een mooie wandeling is de High Line een verhoogd stadspark in Manhatten. Het 2,33 kilometer lange park is aangelegd op een oude goederenspoorlijn. 

IMG_4560Wil je in korte tijd meer van New York zien, huur dan city bikes. Er is een groot aanbod fietsverhuurders in de stad. Populaire fietsroutes brengen je over de Brooklyn Bridge, Brooklyn Esplanada, langs de Hudson River, de oostzijde van Manhattan of door Central Park.

In Central Park is het ook prachtig hardlopen. Een geweldig mooi en groot park die je als hardloper echt niet mag missen. Natuurlijk kun je overal in de stad lopen, langs de Hudson is ook echt mooi en even weg van de drukte van de stad. 

Soup & Salad
Het allerleukste van reizen is natuurlijk de locals en de kleine healthy hotspots opzoeken. Heb je echter acute trek en wordt je omgeven door grote fastfoodketens, kijk dan nog eens goed. Amerika goes healthy en er zijn heel veel soup en salade barretjes te vinden. Om de eerste trek te stillen en te voorkomen dat je toch zwicht voor een bak friet, zijn deze healthy fastfoodtentjes en heel goede eerste oplossing. Let wel op, niet alle soepen en salades zijn even gezond en er wordt nog steeds ruim omgegaan met porties en dressings. Delen met je reisgezelschap kan natuurlijk altijd wanneer de maaltijden te groot voor je zijn. Hale and Hearty Soups ben ik veel tegengekomen. Ze schenken er soup van huisgemaakte bouillon, locale ingrediënten en zonder toegevoegde conserveringsmiddelen. 

Breakfast & Lunch
Grote ketens vind je terug op iedere hoek van de straat. Vele van deze ketens hebben niet de meest gezonde menukaart, maar ik ontdekte twee ketens, die jullie misschien ook al kennen van andere plaatsen op de wereld. 
img_4673img_4543Pret A Manger, oftewel Pret, was ik al eerder in Londen tegengekomen. Pret serveert verse en pure maaltijden, ook om mee te nemen. Alles is vers gemaakt bij Pret en wat aan het einde van de dag overblijft wordt aan een goed doel geschonken, niets wordt de volgende dag nog verkocht. Breakfast bestaat uit diverse yoghurtjes en oats. Er zijn soepen, sandwiches of wraps. Ook zijn er vlees, vega en vegan salades. 
img_4554Le Pain Quotidien zit ook in ons eigen Amsterdam, maar daar was ik nog nooit geweest. Le Pain maakt dagelijks vers handgebakken brood. Je kunt er ook ontbijten met yoghurt met homemade granola, chocolade croissants of scrambled eggs. Er zijn heerlijke koeken en taarten bij de koffie, gezonde soepen en salades voor de lunch en borrelplankjes voor de namiddag. De gerechten zijn huisgemaakt, biologisch en soms vegan. Je kunt met een grote kop koffie en de krant plaatsnemen aan de grote communitie-tafel, een fijn eigen werkplekje zoeken, een tafeltje voor twee kiezen of producten to go meenemen. Er zijn ook heerlijke oliën, spreads en koekjes te koop in de shop. 

Enjoy your trip to the big apple en vergeet vooral niet te genieten!