Het andere Curacao

Voordat ik naar Curacao afreis, ben ik nogal bevooroordeeld. Ik denk dat het eiland niet meer is dan een aanlegsteiger voor enorme cruiseschepen en is bezaaid met luxe ressorts. Buiten die ressorts moet vast niet veel te doen zijn, denk ik, maar daarin heb ik mij toch echt vergist.
Lees mee over het andere Curacao!

 


De Mooiste Strandjes
Als eerste zou ik je aanraden een auto te huren en zoveel mogelijk weg te rijden uit Willemstad. Met een huurauto kun je makkelijker buiten de gebaande paden reizen en kom je nog eens op plekjes waar het heerlijk rustig is.
Playa Jeremi, Playa Lagun, Playa Peskado, Grote Knip of Kenepa Grandi, Playa Porto Mari zijn een aantal strandjes die ik heb bezocht, waar het rustig of zelfs stil was. Nu scheelt het uiteraard ook in welk seizoen je komt en welke dag van de week het is. In de weekenden trekken de locals ook met coolboxen vol naar het strand, doordeweeks is het een stuk rustiger. Er zijn ook talloze kleinere strandjes waar je iets verder voor moet zoeken, maar grote kans dat je daar wel de enige bezoeker bent.

 

Zoutpannen en Flamingo's
De zoutpannen van Jan Thiel werden uiteraard aangelegd voor de zoutwinning uit zeewater, maar doet al lang niet meer dienst als zodanig. Het is nu een prachtig natuurgebied. Even weg uit de drukte van de stad? Bezoek Jan Thiel voor een heerlijk wandeling, fietstocht of om vogels te spotten. Het is een rustig gebied en mede daardoor drukbezocht door vogels en... flamingo's. In de zoutwatermeren is er volop voedsel te vinden, waaronder pekelkreeftjes waar de flamingo's van leven. Het Landhuis Jan Thiel, het vroegere hart van de zoutpannen, was in de jaren flink vervallen. Inmiddels is het gerestaureerd en eigendom van Monumentenzorg. Je kunt het landhuis bezoeken en er tegenwoordig ook een kamer huren.

 

 

Christoffelpark
Het Christoffel Nationaal Park is het grootste park van Curacao. Je kunt het lopend, met de fiets en zelfs met de auto bezoeken. De Christoffelberg beklimmen is een uitdagende wandeling en met uiteindelijk wat klim- en klauterwerk. Goed te doen, ook als je niet heel sportief bent. Ga wel vroeg op de dag, voor de ergste warmte en neem de tijd voor de weg naar boven. Eenmaal boven word je getrakteerd op de prachtigste uitzichten over heel Curacao. In de tijd van de regens is het er prachtig groen, maar dan zijn de paden wellicht ook modderig. Ik raad je aan gympen of wandelschoenen te dragen en je slippers voor het strand te bewaren.

 

 

Shete Boka Nationaal Park
Naast het Christoffelpark ligt het Shete Boka Nationaal Park. Shete Boka staat voor zeven baaien, of inhammen. In dit park dat langs de kust loopt, zijn prachtige rotsen ontstaan en is ruig natuurgeweld te zien. Boka Tabla is een grot die door het geweld van het zeewater is gevormd. Het overweldigende bulderen van de zee die in en uit de grot raast, geweldig om naar te luisteren. Vanaf Bokla Tabla kun je wandelen naar Boka Wandomi en Boka Pisto. Beiden een aardige wandeling, maar je kunt er ook met de auto komen. Boka Wandomi is een door zeewater uitgesleten natuurlijk brug. Boka Pisto maakte op mij nog de meeste indruk. Boka Pisto dankt zijn naam aan het zeewater dat met geweld tegen de kust slaat en vervolgens met een klap metershoog uit kieren en gaten spuit. Ik zou er uren naar kunnen kijken.

 

Grotten van Hato
In de grotten van Hato zijn eeuwenoude tekeningen van de Ararwak Indianen te bewonderen. In de tijd van de slavenhandel boden de grotten een toevluchtsoord voor de slaven die op de vlucht waren. Je bezoekt de grotten van Hato met een gids die je de mooiste, indrukwekkende en wellicht wat aangedikte verhalen kan vertellen. Los van of de verhalen waar of niet waar zijn; het is een vermakelijke, niet al te lange wandeling door de mooie grotten en de omliggende tuin.

 

 

Willemstad
De hoofdstad van het eiland hoeven we niet compleet te negeren. Het is ook heerlijk wandelen door Willemstad. Het historische centrum wordt gevormd door Punda (de punt) en Otrabanda (de overkant) met vrolijk gekleurde huisjes en de leuke draaiende pontjesbrug, talloze restaurantjes en de chique winkels rondom de cruise terminal.
Ondanks dat Curacao zijn grote inkomsten haalt uit het toerisme, kan ik me voorstellen dat je de massa wil mijden als de cruiseschepen duizenden toeristen tegelijk aan wal spuwen. Je kunt online zien wanneer de schepen verwacht worden en op die manier de drukte wat proberen te vermijden.

Na lang wikken en wegen heb ik me toch laten overhalen één klassiek toeristische attractie te bezoeken: Sealife, waar ik heb gezwommen met dolfijnen. En ondanks dat ik het toch een beetje een circus vind (ik heb een haat-liefde verhouding met dierentuinen en vermaak met dieren) heb ik er oprecht van genoten met de dieren in het water te zijn. En als ik de foto's terugzie, dan geniet ik weer.

2 Responses to “Het andere Curacao

 • Hey wat leuk! Curacao💙💛.
  Wat wij heel leuk vinden (met kids) zijn de Highlights of the East, dit zijn 3 ‘bezienswaardigheden’ naast elkaar aan 1 weg. Bij de St. Jorisbaai.
  1. De Aloë Vera Platage
  2. Serena’s Art (hier worden de beroemde ChiChi beeldjes ‘live’ gemaakt en zit tevens een prachtige beeldentuin waar je kleurrijke foto’s kunt maken)
  3. De Struisvogelboerderij, je waant je in een stukje Afrika op Curacao waar gids Alexander je met een off-road jeep rondrijdt en alle in’s en out’s over Struisvogels en Emous vertelt. Ook het restaurant met bekende Struisvogelbiefstuk en kroketten is een aanrader (en nee… ze slachten niet voor consumptie!)

  In Punda (Willemstad) kun je via Dushi walks Curacao (zie FB) een toffe wandeling boeken langs historische gebouwen, de prachtige Street-Art, (mega muurschilderingen) door de wijk Pietermaai met kleurrijke authentieke villa’s, cafeetjes, de ‘letters’ DUSHI’ en ‘CURACAO’ op het Wilhelminaplein.

  Vergeet op donderdagavond Punda Thursday niet, een soort koopavond XXL in Punda met muziek, dans, hapjes, workshops en vuurwerk! (6-9pm).

  Als je via ‘De Drijvende Markt’ (sha Caprileskade) Punda weer uitloopt, hier wordt door veelal Venezuolaanse Marktlieden dagelijks vers fruit verkocht, loop je tegen een rond gebouw aan (De Ronde Markt) bovenin dit gebouw zit de Plasa Bieu (tijdelijk) hier kun je lokale gerechten eten of meenemen om later op te eten. Ziet er een beetje uit als een ‘gaarkeuken’ maar kijk daar doorheen! Zelfs Herman den Blijker spendeerde een volledige uitzending aan deze ‘gaarkeuken’ om achter het authentieke Curacao te komen en at z’n vingers erbij op! Het eigenlijke gebouw staat iets verderop maar wordt gerenoveerd.

  Landhuis Chobolobo in Willemstad is een bezoekje waard! Hier wordt de authentieke Curacao Liqueur gemaakt! Je kunt dit proces volgen en….proeven!😉

  Ik kan nog meters doorschrijven uit enthousiasme maar hoop dat je er iets aan hebt en wellicht zit er iets bij waar je blij van wordt! Hele fijne tijd op Curacao, Ayo!
  Liefs, Mirjam

 • Wat gaaf om te lezen, Mirjam! Een echte Curaçao kenner. Super! <3

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *