What to Wear in Wintertime

fullsizerender-70De winter staat voor de deur en dat betekent dat de dagen kouder zullen worden en je soms door weer en wind je rondje gaat lopen... tenzij je liever op de bank blijft hangen natuurlijk. Kijk dan ook even bij Motiverende tips om te blijven lopen in de winter. Voor de echte bikkels onder ons schrijf ik een aantal kledingtips om de kou te kunnen trotseren.

Laagjes
Ten eerst kleed je warm genoeg aan, maar niet te warm. Na een goede warming-up en de eerste kilometers zul je merken dat je lichaam goed opwarmt. Te veel en te dikke kleding zitten oncomfortabel, wat je loopprestaties niet bevordert. Werk met 2, 3 of in de extreme kou zelfs 4 verschillende dunne laagjes. Dunne kleding zal beter ademen en het zweet goed afvoeren. Wanneer het onderweg te warm blijkt kun je altijd een laagje uittrekken en makkelijk meenemen. 

Thermo
Thermokleding houdt je lekker warm, maar zorgt dat het zweet goed afgevoerd wordt. Thermokleding is gemaakt van dichtgeweven materiaal. Het is nauwsluitend en naadloos waardoor het comfortabel draagt onder je hardloopkleding. Het ademt en isoleert tegelijk waardoor het wel lucht doorlaat maar ook warmte vasthoudt. Het neemt zweet op aan de binnenkant en voert dit af aan de buitenkant. Zorg dus dat je tweede kledinglaag ook ademend is. Je kunt kiezen uit thermo-shirts, ondergoed en thermobroeken.

Windbrekers
Een goede windbreker of windstopper is niet goedkoop, maar zijn de dagen stormachtig, loop je in open gebied of aan de kust dan zijn de windbrekers geen overbodige luxe. Waar je op moet letten bij de aanschaf is het draagcomfort (flexibel/niet te zwaar?) en de vochtregulering. Het probleem bij veel windbrekers is dat het materiaal zo dicht is, dat je er erg in gaat zweten. 

Regen
Regenkleding moet er natuurlijk voor zorgen dat er geen regenwater binnenkomt, maar dat er wel transpiratievocht naar buiten wordt afgevoerd. Het is belangrijk dat je regenkleding van ademend materiaal is gemaakt. Sommige kleding heeft ventilatiegaten die je kunt openen. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de kleding flexibel is en jij er comfortabel in kunt hardlopen.

Schoenen
Natte voeten onderweg is niet prettig en zorgt voor schuurplekken en blaren. Draag goede sokken die je voeten warm en droog houden. Zorg dat je loopschoenen droog zijn voordat je ze een volgende keer aantrekt. Leg je schoenen niet op de verwarming te drogen (dat vinden ze niet zo leuk), maar stop er krantenpapier in. Naast dat je zoveel mogelijk de plassen kunt mijden, bestaan er ook speciale winterschoenen van waterafstotend materiaal. Wil je wel door de plassen stampen? Dan kun je natuurlijk altijd voor trailschoenen gaan! 

Handschoenen
Veel mensen hebben last van koude handen tijdens het lopen. Zelf heb ik dat alleen aan het begin van mijn run en gebruik ik lange mouwen met een duimgat. Heb jij nou veel last van koude handen onderweg, koop dan handschoentjes speciaal voor hardlopen. Deze dunne handschoentjes zijn gemaakt van vochtregulerend en ademend materiaal. Binnen een paar kilometer zijn jouw handen opgewarmd en verdwijnen de handschoentjes in de zakken. 

Muts
We verliezen veel warmte via ons hoofd, zeker wanneer wij inspanning leveren en de omgevingstemperatuur laag is. Een mutsje is dan geen overbodige luxe. Let ook bij een muts op dat deze gemaakt is van vochtregulerend en ademend materiaal. Zo vliegt je zweet makkelijk weg, maar blijf jij wel lekker warm. 

Verlichting
Last but not least, verlichting. De donkere dagen, regen en wind maken onze zichtbaarheid er niet beter op. Help het overige verkeer een handje en zorg voor verlichting op je kleding. Veel winterkleding heeft al reflecterende strepen verwerkt in het materiaal. Zorg echter niet alleen voor reflectie (hesjes, bandjes), maar ook dat jij zelf licht geeft met behulp van lampjes.

 

En als je dan heerlijk een frisse neus hebt gehaald, staat er een warme douche en dampende pot thee op je te wachten!