Evenementen

12661856_10153971451117774_5692829618761410097_nHardloopevenementen of wedstrijden, een loop, een run, een race... hoe noemen jullie ze eigenlijk? Ik noem het denk ik een loop. Gezien mijn gebrekkige invloed om tijdens zo'n loop ineens harder te gaan lopen dan tijdens mijn trainingen, kan ik moeilijk van een wedstrijd spreken. 

Anyway, ik wilde het eens met jullie hebben over zo'n hardloopevenement. Het kan je namelijk heel erg motiveren om ergens naartoe te trainen. Wil je vaker in de week gaan lopen, wil je langere afstanden lopen of sneller worden? Het inschrijven voor een evenement kan jouw stok achter de deur zijn. Zo werkt het voor veel mensen, ook voor mij. Ik zal een overzicht geven van de evenementen waarvan ik denk dat ze leuk voor jou kunnen zijn. Een aantal hiervan heb ik gelopen en mooie herinneringen aan. Ook staan er evenementen tussen waar ik niet aan mee heb gedaan, maar goede verhalen over heb gehoord. Mis je een evenement wat je graag wil delen, laat het dan vooral weten in de reacties hieronder!

Januari
In januari zijn er veel nieuwjaarsevenementen. Ik vind het knap, doortrainen in de kou!
In deze maand vindt ook de zwaarste halve marathon plaats; De halve marathon van Egmond.
Door weer en wind en over een zwaar parcours door de duinen en over het strand.
Eentje voor de echte bikkels dus! Iets minder ver? Er is tijdens dit evenement ook een 1km, 2km en 10,5km loop!

Februari
Ook in februari kan het nog flink koud zijn, maar met een goede warming up en warm aangekleed trekken we de loopschoenen weer aan.
In deze maand is de Midwintermarathon in Apeldoorn. Een mooie loop door de bosrijke omgeving! Eigenlijk vindt er al jaren geen marathon meer plaats, maar is vooral de 'acht van Apeldoorn' een populaire afstand. Je kunt ook meedoen op de 1km kidsrun, de 1o engelse mijl of op de 25 kilometer.

Maart
Ieder jaar loopt mijn vader in zijn stad de 1okm op de CityPierCity. Een hele leuke loop die, zoals de naam al zegt, van het malieveld in het centrum van den haag, naar het strand en weer terug naar de stad loopt. Ik heb een aantal keren met mijn vader de 10km gelopen en dit jaar voor het eerst ook de 21,1km. Er zijn ook runs op de afstanden 1km, 2,5km en 5km waarbij je veel schoolkinderen ziet lopen. Heel Den Haag lijkt mee te doen op deze dag. 

Deze maand is ook de Zandvoort Circuit Run. Een run waar ik veel over heb gehoord. Het parcours is erg afwisselend, over het circuit en het strand en door het centrum. De circuit run gaat over de afstanden 0,9km & 2,5km kidsrun, 5km, 12km en 21,1km. Ik zou deze run graag een keer lopen.

Ook in maart is de marathon van Utrecht.  Hier liep ik dit jaar voor het eerst de halve marathon en omdat je van de Uithof naar het centrum loopt, kon ik tijdens het lopen mooi herinneringen ophalen van toen ik er woonde in mijn studententijd. Je kunt meedoen op de afstanden 1km, 1,7km, 5km, 1okm, 21,1km en 42,195km. 

April
In april is natuurlijk de marathon van Rotterdam. Eentje die ik misschien ooit nog wel zou willen lopen. Vorig jaar heb ik meegedaan op de kwart marathon 10,55km en wat een happening is dat in die grote stad. Echt heel gaaf! Tijdens dit evenement is er een 1km & 2,5km kidsrun, een cityrun van 4,5km, de kwartmarathon van 10,55km en de hele marathon 42,2km.

Mei
In mei kleuren de straten van Nijmegen weer roze voor de jaarlijkse Marikenloop. Een evenement voor, jawel, alleen vrouwen! De Marikenloop is een gezellig dagje uit. Er zijn veel stands met sportartikelen en voeding, er worden leuke workshops en demonstraties gegeven en voor de aanvang van de run is er een gezamenlijke warming-up. Je kunt meedoen met een 5km of een 10km loop.

Juni, Juli en Augustus
Ook in de zomermaanden worden er allerlei bos-, strand-, trail-, color-, en nightruns georganiseerd. Ik heb in deze periode nooit een georganiseerde run gelopen, goals dus voor 2017.

September
In september zou de eerste Afsluitdijk Open plaatsvinden, maar helaas vanwege de weersomstandigheden was de afsluitdijk toch niet open. Ik hoop dat deze run volgend jaar wel doorgaat, want hoe gaaf zou het zijn om bij zonsopkomst over de Afsluitdijk te lopen!! Mocht de run doorgaan, kun je deelnemen op de afstanden 8,2km, 16,4km en 32,8km.

Later in september vindt een van de mooiste hardloopevenementen plaats; de Dam tot Damloop. Drie keer heb ik aan deze prachtige run deelgenomen. De Dam tot Damloop is een run van 10 engelse mijl van het centrum van Amsterdam naar het centrum van Zaandam.  Er is veel publiek op de been,  veel spandoeken, muziek en vertier. Door de volksbuurtjes rennen is echt geweldig! Naast de 10EM op zondag is er die dag ook een kidsrun van 0,6km en 2,2km. Op de avond voorafgaande aan de Dam tot Damloop vindt er nu ook een Damloop bij night plaats. Een mooie nightrun van 8km in Zaandam. 

Oktober 
Zowel de Singelloop in Utrecht (1km, 2km, 5km, 10km) als de Singelloop in Breda (familieloop, 5km, 10km en 21,1km) zijn oktoberruns die ik graag nog eens zou willen lopen. Ik zal in 2017 één van de twee moeten kiezen, want ze vinden beiden in het eerste weekend van oktober plaats.

Hardlopen en sightseeing dwars door Amsterdam? Starten en finishen in het Olympisch stadion, door het Vondelpark en onder het Rijksmuseum door lopen? Het kan allemaal tijdens de Amsterdam Marathon. Is de Marathon afstand van 42,195km te ver, dan kun je deelnemen aan de halve marathon van 21,1km, of de 8km. Er worden ook verschillende kidsruns georganiseerd op verschillende locaties in de stad en er is een Good Morning City Run, waar je onder begeleiding van een gids in kleine groepjes 3,3 of 6,5km loopt. Hoe leuk klinkt dat!

November 
Even een stapje naar het buitenland, want in deze maand liep ik mijn twee avontuurlijkste runs. Op 28 november 2015 liep ik de Halong Bay Half Marathon en op 6 november 2016 liep ik de New York City Marathon. Fantastische runs, de één met nul publiek en honderd deelnemers, de ander met duizenden medelopers en supporters langs de wegen. Beiden een geweldige route en prachtige uitzichten. Hardlopen in het buitenland... ik zeg doen!!

In Nederland heb ik er al veel over gehoord, maar zelf nog nooit gelopen: de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Bij het horen van het woord heuvel ben ik denk ik afgehaakt. De Zevenheuvelenloop is er op de afstand van 15km. Het heeft een mooi heuvelachtig, maar wel heel snel parcours van Nijmegen naar Groesbeek en Berg&Dal. Er is nu ook een Zevenheuvelennacht loop van 7km aan de vooravond van de Zevenheuvelenloop. 

December
De gekste funrun die ik ooit heb gelopen was de Q-SantaRun in De Efteling. In een kerstmannenpak 5km dwars door de Efteling rennen met honderden andere kerstmannen. Wat een geweldige loop was dat! Er worden veel Santa Runs georganiseerd, vast ook een bij jou in de buurt! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *