It takes a village…

In Nederland wordt niet gesproken over iemands financiële situatie. In het kader van de inburgering vertel ik de cliënten op mijn werk dat het zeer ongebruikelijk is te vragen wat iemand voor z’n huis heeft neergeteld, wat er op diens bankrekening staat of wat z’n auto kost…… maar de vraag ‘wat kost adoptie nou eigenlijk?’, schijnt onder Nederlanders ineens heel legitiem te zijn.

Ik praat daar niet graag over, want mijn kinderwens is groter dan een geldkwestie en de opmerking ‘dat is dus eigenlijk een kind kopen’, is pijnlijk! Tja, de een maakt een kind, de ander neemt een kind, weer een ander koopt of huurt of least een kind, veel mensen krijgen een kind en ik? Ja, ik hoop voor een kind te mogen zorgen!

Vooropgesteld: Ik betaal niet voor een kind, maar ik betaal de adoptieprocedure. Dat de procedure geld kost, is logisch, juist om illegale adoptie te voorkomen. De procedure kost tijd en geld om er voor te zorgen dat een kindje onder de juiste regels, wetten en redenen zijn geboorteland verlaat en om er zeker van te zijn dat het kindje gewenst is door zijn adoptieouders én om zeker te weten dat deze adoptieouders ook in staat zijn voor dit kindje te zorgen.  Om alle vragen rondom adoptiekosten zoveel mogelijk te kunnen beantwoorden, zet ik hier wat informatie op een rijtje.

De beginseltoestemming:
De kosten voor de eerste administratie en de 6 verplichte voorlichtingen bedragen €1.595.
Daarnaast zijn er variabele kosten voor diverse informatiebijeenkomsten bij de adoptiestichtingen die je extra kunnen voorbereiden op de oriëntatie op een land, of specifieke special needs. Ook zijn er kosten voor een officiële doktersverklaring. En uiteraard de reiskosten naar alle afspraken met de Stichting Adoptievoorzieningen en de verschillende adoptiestichtingen.

De bemiddelingskosten:
De bemiddelingskosten variëren tot ruim € 50.000,-. Het bedrag is afhankelijk van de keuze van het land, de vergunninghouder, etc. De bemiddelingskosten bestaan uit de kosten in het land van herkomst (o.a. de verzorgingskosten van het kind, de kosten van medische onderzoeken en eventuele behandelingen, de kosten voor de advocaat en tolk, reis- en verblijfkosten van het kind, de adoptieouder én de bemiddelings- en bureaukosten.
Op dit moment kan ik nog geen keuze maken voor een adoptiestichting en land, omdat de wet- en regelgeving in de verschillende landen over drie jaar weer anders kan zijn en bovendien staat niet ieder land open voor adoptie door alleenstaanden. Als het over drie jaar wel zover is, wil ik er financieel klaar voor zijn om de juiste keuze te kunnen maken.

Terug in Nederland:
Als het kind eenmaal in Nederland is en een verblijfsvergunning nodig heeft, dan kost dat zo’n € 950,-. Het omzetten van een adoptie naar Nederlands recht, kost tot € 1.000,-. Ook komen daar kosten bij voor extra medische controles.
Daarnaast zijn er uiteraard alle normale kosten die een nieuw kind in huis vraagt, zoals alle spulletjes in en om het huis, kinderopvang en allerlei andere meerkosten boven een eenpersoonshuishoudentje. Als je dan bedenkt dat ik van 5 naar 4 dagen werken in de week wil gaan als hier een kleine spruit is, ben ik zelf vast begonnen een buffertje op te bouwen.

Veel geld, zoals je ziet. Bizar veel geld om van één inkomen te kunnen betalen. En daarom start ik een crowdfunding. Ver buiten mijn comfortone, dat wel. Want wat zullen mensen denken, dat ik zoveel geld durf te vragen. Ík wil toch een kind, een kind helpen, een kind opvoeden?!

En ineens denk ik aan al die jaren dat ik een kind financieel hielp, omdat hij zijn eten en luiers niet kon betalen. Ik denk aan het meisje dat ik hielp, door een stukje van haar opleiding te betalen. Ik denk aan de keer dat ik een inzamelingsactie hield om zo voor een heel sterk, ziek meisje een groot troostcadeau te kopen. De keer dat ik iemand hielp een deel van haar outfit voor een wedstrijd te kopen. Ik denk aan de vele keren dat ik een klein of groot doel sponsorde en ook niet zeker wist waar het geld terecht zou komen.

En ineens besef ik dat het er om gaat of iemand het leuk of fijn of mooi vindt, om een steentje bij te dragen en vertrouwen heeft dat het geld goed terechtkomt. En dat vooral mijn angst om hulp te vragen daarbij in de weg zit. En daar ga ik wat aan doen. Bij deze!

Ik geloof dat ik heel goed in staat ben een kind op te voeden. Ik geloof dat ik heel goed in staat ben om alleen én samen met mijn omgeving alle liefde aan een kind te geven. Ik geloof dat ik samen met mijn omgeving heel goed in staat ben het adoptietraject aan te gaan. En ik geloof ook dat ik jullie hulp heel goed kan gebruiken om deze adoptieprocedure te financieren, voordat ik de grensleeftijd heb bereikt. En ik weet dat ik jullie altijd dankbaar zal zijn.

Als je het leuk vindt, kun je mij financieel steunen o.v.v. Adoptie op rekeningnummer NL57RABO0394021274.  Er is inmiddels al 1395 euro gedoneerd!

Ook door middel van het delen van dit bericht, of de crowdfundingpagina, doe je mij een groot plezier. Want met het delen van mijn verhaal help je niet alleen mij, maar ook andere aspirant-adoptieouders. Zo laten we een licht schijnen op de wereld van adoptie.

Alle kleine beetjes helpen, ook kleine stapjes zijn stapjes vooruit.

It takes a village to raise a child!

Liefs,

xx

2 Responses to “It takes a village…

  • Mooi geschreven hoor. Wat knap dat je deze weg voor jezelf inslaat. Ik kan uit ervaring zeggen dat hij niet altijd even makkelijk is en inderdaad financieel is het echt heel erg heftig. Maar we krijgen er straks iets heel moois voor terug en dan zal hopelijk blijken dat het allemaal de moeite waard is geweest. Heel veel succes in dit bijzondere avontuur!

    Groetjes Elle.

  • Dankjewel, Elle! Het is zeker de moeite waard. Ik wens jullie ook een mooie reis toe! 🍀

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *