Stop the Sugar Addiction!

il_570xN.406780822_svfgDe meningen over een zogenoemde suikerverslaving lopen erg uiteen. En dat is maar goed ook, want als we er allemaal verstand van zouden, hebben we er waarschijnlijk ook allemaal last van gehad. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar suikerverslaving en daarin is geen bewijs gevonden dat suiker verslavend werkt bij mensen. Feit is wel dat het lichaam suikers nodig heeft. Wat suiker is en waarvoor je lichaam het nodig heeft, lees je op Wat is suiker?.  Het kan dus wel degelijk zijn dat jouw lichaam aangeeft dat je een suikerdip (lage bloedsuikerspiegel) hebt en of je alstublieft dat niveau omhoog kunt brengen. Je lichaam vraagt om suikers. Het vraagt echter niet om een pak koek. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers. Het behandeld alle binnenkomende suikers op dezelfde manier. Toch kun je het gevoel ervaren niet te kunnen stoppen met snoepen en alsmaar zoetigheid nodig hebben. Dit wordt door veel mensen ervaren als een verslaving. Je kunt immers aan niks anders denken, doet er vaak stiekem over, rent vlak voor sluitingstijd nog even de winkel in voor wat lekkers. Dit is geen lichamelijke, maar een geestelijke afhankelijkheid van suiker in een jasje waar de voedingsmiddelenindustrie handig op inspeelt met de juiste combinatie van voedingsstoffen, aantrekkelijke kleuren en geuren en een mooie verpakking. Niemand rent de suiker in omdat hij behoefte heeft aan een pak suiker, wel kun je ondanks veelvuldig voornemen geen controle hebben over je snoepgedrag. Deze ervaring ken ik en ik wil je hier tips en adviezen geven hoe er mee om te gaan en vanaf te komen.

Eet, drink en slaap goed
Het klinkt zo simpel, maar dat is het eigenlijk ook. We weten allemaal dat met een lege maag naar de supermarkt gaan funest is. Een lege maag en een lage bloedsuikerspiegel vragen om snelle acties en gezonde maaltijden kosten vaak net even iets minder tijd dan onze fastfood-mind op dat moment aankan. Voorkom honger en ook dorst want dorst kan ook aanleiding geven tot cravings naar zoete én zoute snacks. Vermoeidheid kan ook een rol spelen aangezien je mentaal minder sterk zult zijn om op te boksen tegen je gevoelens van verslaving en je zult minder energie ervaren om een gezonde maaltijd te bereiden. Zorg dus voor een gezonde basis, voedende maaltijden en voldoende vocht en slaap. Eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte producten, met trage koolhydraten zoals havermout, peulvruchten en knolgewassen als pompoen en zoete aardappel. Producten opgebouwd uit simpele koolhydraten als brood, rijst, pasta, bloem, bladerdeeg en patat, gedragen zich in jouw lichaam ook als suiker.  Wanneer jij zoveel mogelijk zelf kookt, met onbewerkte producten bestaande uit langzame koolhydraten, zal jouw bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en dalen waardoor jij minder cravings naar snelle koolhydraten zult ervaren.

Plan
Dit is mijn life-saver. A dream without a plan is just a wish. Wat niets meer wil zeggen dan dat 'deze week ga ik echt weer beginnen'  veel minder kans van slagen heeft dan daadwerkelijk een weekmenu en boodschappenlijstjes maken. Schrijf voor jezelf uit wat je op een dag gaat eten. Hoe ziet dat er uit? Is het voldoende voedend en gevarieerd? Als je zelf je maaltijden en tussendoortjes klaarmaakt en klaarzet voor de dag begint, kom je minder snel voor last-minute verrassingen te staan. Als jij je tussendoortjes in je tas hebt zitten, zul je sterker 'nee'  kunnen zeggen tegen de taart van een jarige collega en de meepakker bij de kassa. Maak dus een plan voor wat je gaat eten gedurende de dag of week. Maak een lijstje en ga daarmee in directe lijn naar de benodigde producten in de supermarkt. Zo sla je ook makkelijker de schappen met minder gezonde producten over. Het staat immers niet op je lijstje, dus je hoeft er niet naar te kijken. Hoe meer jij plant, hoe groter de kans is dat jij je aan je voorgenomen plannen zult houden. Hoe meer eten jij hebt voorbereid, hoe kleiner de kans dat jij je aan onverwachte verleidingen tegoed doet. Zelf prep ik graag in het weekend vooruit voor de werkdagen. Op vrijdagen bedenk ik wat ik in het weekend ga eten. 

Wat voel je?
Je zult momenten hebben dat je alleen maar aan lekker eten kan denken. Ga voor jezelf na, waar dit gevoel vandaan komt. Is het een lichamelijk of een geestelijk gevoel? Komt het door een rotsituatie eerder die dag, voel je een leegte of verveling voor de tv. Heb je honger, dorst of ben je moe? Zodra we weten waar het vandaan komt, kunnen we een oplossing gaan bedenken. De rotsituatie lossen we niet op, maar we kunnen wel even goed voor onszelf zorgen of afleiding zoeken voor onze gedachten. Probeer dan voor jezelf na te gaan wat je nu zou kunnen opvrolijken. Een bad, een flinke wandeling, of een nieuw recept koken zou je hierin kunnen helpen. Heb je zin om te snaaien omdat je trek hebt, drink dan een groot glas water en snijd wat wortel, komkommer en paprika en dip deze lekker in een gezonde spread als humus. Je zult je daarna een stuk beter voelen omdat je sterk bent geweest. 

Vervangen
Er wordt weleens gezegd dat honing, rietsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker omdat het natuurlijker zou zijn en er gunstige voedingsstoffen in zitten. Maar je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier. Wat wel kan is wennen aan de minder zoete smaak, zodat je steeds minder behoefte krijgt aan suiker(vervangers). Als je zelf bakt kun je stap voor stap minder zoet toevoegen. Je zult al snel merken dat je ook kan wennen aan 'zonder zoet' door smaakmakers als kaneel, vanille en citroen. Bij de geur van kaneel en vanille denk je vaak al aan zoete baksels. Door gebruik te maken van deze associaties kun je je zintuigen voor de gek houden door deze smaakmakers toe te voegen aan een gerecht. Ook citroenschil, gember en munt zijn natuurlijke smaakversterkers die de zoete smaak en een gerecht verdiepen. Zelf gebruik ik een enkele keer kokosbloesemsuiker of agavesiroop, maar meestal dadels, banaan en smaakmakers als kaneer en gember voor een zoete smaak.

De bloedsuikerspiegel
Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt pieken en dalen waardoor je je over het algemeen fitter en gezonder zult voelen. Maar hoe zorg je hier nou voor? 

  • Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen met langzame koolhydraten met een lage Glycemische Index. Hierdoor wordt de glucose langzaam afgegeven aan het bloed waardoor een piek aan productie van insuline niet nodig is. Lees meer over koolhydraten en de GI in Wat is suiker?
  • Voorkom stress, want stress zorgt ervoor dat er veel cortisol en adrenaline wordt aangemaakt. Deze twee hormonen zorgen voor een nog hogere productie van insuline, en bevorderen daarnaast de opslag van lichaamsvet.
  • Het is goed om de dagelijkse voeding te verdelen over 5 tot 6 maaltijden per dag. Gebruik het ontbijt, de lunch en het avondeten als basis en gebruik twee a drie gezonde tussendoortjes. De verdeling van kleinere porties eten, zorgt voor een geleidelijke energietoevoer.
  • Bewegen zorgt er voor dat je lichaam efficiënter gaat werken, waardoor ook je bloedsuikerspiegel beter beheerst kan worden. Als je beweegt, breken je spieren namelijk suiker af. Heb je een keer wat teveel gesnoept? Pak dan de fiets of loop na het eten een blokje om.
  • Vermijd wel dat je té veel gaat bewegen. Extreme sportbeoefening zal zorgen voor extra aanmaak van het hormoon Cortisol.
  • Koken met kaneel. Kaneel staat er om bekend dat deze je insulinereceptoren stimuleren. Daarnaast heeft kaneel een zeer positief effect op je spijsvertering.
  • Citroen heeft positieve effect op je bloedsuikerspiegel. Citroen is namelijk in staat om de opslag van lichaamsvetten te voorkomen en, nog belangrijker, om je insuline-huishouding te stabiliseren en te verbeteren.
  • Multivitaminen zijn, door de mineralen en de B-vitaminen, prima voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast kun je nog Chroom gebruiken als supplement. Deze laatste zorgt voor een betere, en vooral efficiëntere, opname van de glucose door de cellen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabieler.

fullsizerender-61Geniet
Last but not least; geniet! Je mag best een koekje of snoepje eten. Dat zal je lichaam geen kwaad doen. Probeer er dan ook van te genieten en je vooral niet schuldig te voelen. Zie het niet als een fout, maar als een verwenmomentje voor jezelf. Wanneer je een gezonde voedingspatroon hebt met voldoende beweging en slaap, aarin je af en toe geniet van lekkere, minder gezonde producten zul je makkelijker weer doorgaan met je gezonde basis. Je zult dan minder snel in valkuilen trappen. Wees dus niet te streng voor jezelf! Je mag wel suiker eten, je wil het alleen wat minder vaak. Ik hoop dat het je met behulp van mijn tips gaat lukken. Heel veel succes!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *