Veggiemoutjes

fullsizerender-82Advies voor volwassenen is om 250 gram groente per dag te eten. Vind jij het moeilijk om aan je dagelijkse portie groente te komen? Spreid je porties groente dan eens over de dag. Varieer ook in groenten, want elke soort groente bevat andere voedingsstoffen die je nodig hebt.

Je kunt groente eten als tussendoortjes. Dit doe je simpelweg door reepjes paprika en komkommer te snijden of je maakt het jezelf heel makkelijk en haalt bij de supermarkt snacktomaatjes, geraspte worteltjes en radijsjes. 

Ook kun je naast je hoofdgerecht makkelijk wat extra groente eten als rauwkost of vervang je koolhydraten eens door broccolirijst courgettepasta. Koolhydraten helemaal weglaten uit je dieet is een minder goed idee, je lichaam heeft ze nodig om je energie te geven!

Wat misschien even wennen voor je zal zijn is dat je ook prima groente aan je lunch of ontbijt kunt toevoegen. Wat komkommer, tomaat en sla op je lunchboterham is zo gepiept. Een eiwrap gevuld met groente of een groentesoepje is ook makkelijk mee te nemen. Zo krijg je al snel wat meer groente en dus belangrijke vitaminen, mineralen en vezels binnen.

Groente bij je ontbijt is voor velen vast nog best een beetje spannend. En de volgende ideeën klinken je vast nog niet heel interessant, maar probeer het eens, je zult verrast worden! 

Veggiemoutjes for breakfast - oats packed with veggies
Waaat hoor ik je denken.... Havermout met groente? Ja, heel erg voedzaam en ook echt heel lekker! Oké ik zal je niet gelijk laten beginnen met mijn boerenkool- of bietenmoutjes, maar ook dat kan met behulp van wat fruit echt heel lekker smaken! Ik ga je wel drie andere veggiemoutjes geven, die je wellicht net zo gaat waarderen als ik!

fullsizerender-83Pompoenmoutje
Neem 80 gram pompoen en kook deze ongeveer tien minuutjes, ik gebruik hiervoor de pompoenblokjes uit het vriesvak. Giet de pompoen af en mix met een blender of staafmixer de pompoen met eventueel een banaan en 150-200 ml ongezoete amandelmelk of een andere melk of water. Dit naar voorkeur voor structuur en smaak. Hoe meer vocht, des te dunner de pap wordt.
Verwarm het mengsel weer in de pan en voeg 40 gram havermout toe. Kook het geheel met een lepel pumpkinspices en eventueel wat zoetstof mocht de banaan niet genoeg zijn voor je. Na een paar minuten is je havermoutje klaar en kun je deze opdienen met wat pompoenpitten of cacaonibs. 

Worteltaartmoutje
Rasp 80 gram wortels en mix deze in de blender fijn. Kook de wortel met 40 gram havermout en een handje cranberry's of rozijnen en een flinke snuf koekkruiden in 150-200ml melk of water. Na een paar minuten koken is je havermoutje klaar en kun je deze opdienen met wat extra rozijnen, cranberry's en pecannoten.

Courgettemoutje
Een zoats (zuchinni-oats) klinkt heel spannend, maar geloof me dit is echt lekker! Courgette heeft een weinig overheersende smaak in dit havermoutje. Rasp zo'n 80 gram courgette of mix deze in de blender met een half banaantje en een handje rood fruit, 40 gram havermout en 150-200 ml melk of water. Breng het geheel even aan de kook en laat het een paar minuutjes staan. Nog wat rood fruit on top en enjoy!

fullsizerender-85Venkelmoutje
Een bijzondere nieuwe ontdekking geïnspireerd op een pindakaas met venkel en rozijn die ik kocht. Mix 80 gram venkel met 40 gram havermout en 150 ml amandelmelk, of een willekeurige andere melk of water. Breng het mengsel aan de kook en voeg 30 gram rozijntjes toe. Dien het op met een lepel pindakaas, wat rozijntjes en wat venkelzaadjes. Heerlijk! 

 

Durf je het aan om een van mijn veggiemoutjes te maken? Laat me weten wat je er van vindt!