Pumpkin Pancakes

fullsizerender-81
Zo vaak vroegen jullie mij al om recepten van mijn pancakes. Na weer een heerlijke baksessie maak ik dan eindelijk tijd om deze heerlijke pannenkoeken met jullie te delen. Pannenkoekenbeslag is toch wel het makkelijkst om te maken. Je kiest een meel, je kiest een melk, je voegt ei toe en kiest een olie of boter om in te bakken. Mooi bakken en netjes omdraaien is het moeilijkste onderdeel van het proces. Zeker als je niet voor een standaard glad beslag gaat, maar wat bijzondere ingrediënten met een eigenwijze structuur wil toevoegen. Zo gebeurt mij regelmatig wanneer ik banaan, havermout, wortel, appel of zoals nu pompoen toe wil voegen. Dan stel ik na de eerste pannenkoek mijn recept weer bij omdat het beslag te dik is en de pannenkoek uit elkaar valt. Neem mijn recepten dan ook met een korreltje zout, voeg gerust wat toe of haal wat weg wat je niet lekker vindt, zo werk ik ook altijd met bestaande recepten.

Ingredienten:

  • 400 gram pompoen
  • 100 gram meel - ik heb ultra fine oats gebruikt als havermeel.
  • 250 ml melk - ik had ongezoete amandelmelk in huis.
  • 2 eieren
  • Een grote lepel pumpkin spices - koekkruiden of kaneel kan ook.
  • Boter of olie naar keuze - ik gebruik bakspray.
    Eventueel:
  • Voor de sporters: voeg een schepje - 25 tot 30 gr - whey toe.
  • Voor de zoetekauwen: voeg wat zoetstof of rozijnen toe, banaan kan ook, maar haal dan iets van de pompoen af.

Bereidingswijze:

Kook de pompoen totdat deze zacht is. Ik gebruik bevroren pompoenstukjes uit het vriesvak van de supermarkt. 
Mix ondertussen de overige ingrediënten tot een glad beslag. Giet de pompoen af en voeg dit bij het beslag. Mix enkele minuten in een mixer tot ook de pompoen een fijne structuur heeft. 
Verhit een beetje bakspray, boter of olie in de pan. Giet met een grote soeplepel wat beslag in de pan tot de bodem bedekt is. Laat de pannenkoek niet te dik worden, het beslag is door de pompoen al dikker waardoor hij langzamer gaart van binnen en sneller uit elkaar valt bij het draaien. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is kun je even kijken of de onderkant al mooi egaal bruin is. Keer de pannenkoek dan om. Ik maak kleine pannenkoekjes die zich makkelijk laten keren met een spatel. Je houdt de pannenkoeken die je al gebakken hebt makkelijk warm op een bord boven een pannetje kokend water. 
Hoeveel pannenkoeken je bakt, is afhankelijk van de grootte van de pan. In elk geval is het voldoende voor twee porties pannenkoeken. Je kunt ze prima de volgende morgen opwarmen en nog eens genieten van deze heerlijke pannenkoekjes. 

Enjoy!