8 Tips How to Travel Cheap

8 Tips for Budget Travelers

Vaak is geld, of het gebrek daaraan een reden om niet te reizen. Wanneer je geen baan hebt in de reisbranche, maar toch gek bent op reizen zul je creatief moeten omgaan met je financiële budget én je vakantiedagen. Je hoeft niet rijk te zijn om te kunnen reizen, een beetje creativiteit is wel een pré. Ik geef je 8 budget tips zodat jij ook vaker op reis kunt gaan.

Je hoeft niet Rijk te zijn om te kunnen Reizen.

Early Bird
Boek je vlucht en verblijf op tijd. Dit geeft je de tijd om in alle rust diverse aanbieders, tijden en prijzen te vergelijken. Hoe flexibeler je bent in dagen en tijden, hoe goedkoper je vluchten kunnen zijn. Alternatieve luchthavens, een overstap of een budget maatschappij kunnen vele euro's schelen op een ticket. Houd ook zeker de deals en kortingsweken van de verschillende aanbieders in de gaten.
Wat betreft verblijf heb je simpelweg meer keus wanneer je vroeg boekt. Om te voorkomen dat alle fijne kamers voor een zacht prijsje volgeboekt zijn, begin je je zoektocht het liefst zo vroeg mogelijk.

Sharing
Wanneer je alleen reist, betaal je vaak de volledige prijs voor een tweepersoonskamer. De meest logische oplossing hiervoor is je hotelkamer te delen met een reisgenoot. Er zijn talloze reisfora waar reizigers op zoek zijn naar een maatje.
Mocht je je kamer niet direct met iemand willen delen, is een bank, een kamer of een heel appartement via Airbnb wellicht iets voor je. Op Airbnb bieden locals (een deel van) hun huis te huur voor korte tijd tot een paar maanden. Iedere aanbieder heeft een profiel waarin je een kleine indruk krijgt van de verhuurder, van het huis en de omgeving. Vaak wordt er een overzicht van ' wat te verwachten' en ' huisregels' in het profiel opgenomen. Naar gelang je budget en de locatie kun je een slaapbank in de woonkamer, een eigen slaapkamer bij iemand in huis of juist het hele huis huren. Het leuke van het slapen bij de locals vind ik dat je gelijk een indruk krijgt over iemands leefgewoontes én de beste traveltips uit eerste hand kunt horen.
Een ander goedkope slaapplek vind je in hostels met een dorm (slaapzaal). Hoe meer bedden in de dorm, hoe goedkoper jouw bed. Vaak zijn er gemengde en gescheiden slaapzalen. Het fijne aan een hostel is dat je gemakkelijk medereizigers ontmoet, er vaak allerlei reistips bij de receptie te verkrijgen zijn en er een keuken is waar je je eigen maaltje kunt bereiden.

What's Cooking?
Zelf koken is goedkoper. Wanneer je een koelkast en kraantje hebt kun je al snel een ontbijtje, een lunch en een simpele salade bereiden. Wanneer je zelfs de beschikking hebt over gas, geeft dit nog veel meer mogelijkheden. Een supermarkt in de buurt en een eenpansgerecht is zo in elkaar gedraaid. Kies naar gelang je budget hoe vaak je tijdens je reis uit eten wil gaan. Een lunch buiten de deur is vaak goedkoper dan een diner en wanneer je uitgebreid luncht, heb je in de avond voldoende aan een wat simpeler maaltijd, die je in het hostel kunt bereiden.

Public Transport
Wil je een city tour langs de highlights maken, of is er een toffe bezienswaardigheid buiten de stad? Kies voor het openbaar vervoer! Een all-inclusive tourtje boeken lijkt veel gemakkelijker, maar is vooral een stuk prijziger. Met het openbaar vervoer reizen hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Het vraagt soms alleen wat uitzoekwerk en planning. Persoonlijk vind ik het ook 'part of the trip' om te zien hoe de locals reizen. Raadpleeg internet, de reisgids, de stadplattegrond of vraag hulp op het station. Het scheelt je een hoop geld én het levert contact met de lokale bevolking en een andere kijk op je omgeving op.

City Bikes
Voor de sportievelingen onder ons: huur een fiets! In grote steden zijn vaak city-bikes te huur. Dit zijn fietsen die je op diverse plekken in de stad kunt oppikken en weer in een andere stalling mag parkeren. Een makkelijke, snelle service en je peddelt voor een prikkie langs de highlights van je trip. Zelf wandel ik ook veel tijdens stedentrips. Zeker met een klein dagrugzakje en een wat ruimere planning is het heerlijk om de stad in slow-motion aan je voorbij te laten gaan. Je zult zo veel meer details zien!

Free City Tours
Lopen is natuurlijk altijd gratis, maar lopen met een gids is dat soms ook. Niet alleen staan er in reisgidsen vaak hele leuke routes om te wandelen, in grotere steden worden steeds vaker gratis stadswandelingen met een echte gids aangeboden. Hoe kun je nou beter een stad bekijken, dan door de ogen van een local? De lokale bevolking weet de hippe restaurantjes en de meest fotogenieke plekjes te vinden. Ze kennen de geschiedenis, de laatste nieuwtjes en weten de beste verhalen te vertellen. Vaak worden stadswandelingen aangeboden door vrijwilligers of studenten.

Free Museums & Parks
Veel steden hebben kortingskaarten waarmee je goedkoper met het openbaar vervoer kunt reizen en korting kunt krijgen bij restaurants, museums en pretparken. Je reisgids, stadsplattegrond of de plaatselijke VVV kan je ook een overzicht geven van gratis museums en parken om te bezoeken. Zo kun je nog eens makkelijk een museum, waar je in eerste instantie twijfels over hebt, binnenlopen. Zo ben ik al regelmatig bijzondere tentoonstellingen en beeldentuinen tegengekomen. Laat je verrassen!

Jobs Anyone Could Do
Met een beetje geluk is er nog vrijwilligerswerk tegen kost en inwoning te vinden. Echter bij het vrijwilligerswerk dat ik in Afrika deed, nam ik zelf ook een zak met geld mee en dit wordt steeds vaker gevraagd. Dit was het voor mij helemaal waard, omdat ik direct kon zien waar het geld naartoe ging, maar met een klein budget is dit natuurlijk moeilijker.
Wanneer je tijdens het reizen wat zakgeld wil verdienen, zijn er talloze vakantiebaantjes te verzinnen. Wat dacht je van au-pair in een gezin. Maak van tevoren wel goede afspraken over je taken en werkdagen, zodat er ook nog wat tijd voor tripjes overblijft. Werken in de horeca, het toerisme of op de boerderij verdient vaak snel, je hebt geen opleiding nodig en kunt direct aan de slag. Het leuke aan dit werk is dat je snel contact maakt met locals of gelijkgestemde toeristen. Ook seizoenswerk als skileraar of duikinstructeur is ideaal. Je bent de hele dag buiten, in een prachtige omgeving, bezig met je favoriete sport en iedereen is in een vrolijke vakantiestemming! Zoek iets dat bij je past en verdien al werkend je reis terug.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *